Sitemap
 
         
Trenutno online 32 korisnika

Zašto chip ?


ZAŠTO CHIP TUNING ???

Chip tuning je najbrži,najjednostavniji,najsigurniji i naravno najjeftiniji postupak kojim možete vašem ljubimcu da podarite još dodatne snage.Zavisno od vrste motora (dizel,benzin,turbo dizel,turbo benzin) varira učinkovitost chip tuninga.Turbo motori (dizeli i benzinci) imaju najveći stepen poboljšanja performansi i on je otprilke 25% dok obični atmosferski motori imaju oko 10%.

Trajanje postupka?: Zavisno od kontrolne jedinice (ECU) od 45 min pa do 4 h

Sigurnost postupka?: SM chiptuning izvodi programiranje sa visoko profesionalnom opremom kako u EPROM varijanti tako i u OBD i BDM postupku.Iskustvo od 10 godina je velika garancija kvaliteta.

Šta je EPROM varijanta? Neki modeli( otprilke do 1998 ) imaju EPROM memorijsko kolo u svom ECUu.To kolo se fizički mora zamijeniti sa novim(poboljšanim) EPROMom što znači da se ECU mora rastaviti.Nakon toga vama ostaje orginalni EPROM.

Šta je OBD varijanta? To je postupak gdje nema rastavljanja ECUa.Upisivanje se vrši preko kablova koji se prikljucuju na OBD konektor koji posjeduje većina auta od 1998 god.Preko laptopa se podatci upisuju u ECU.

Šta je BDM varijanta? To je postupak gdje se mora otvoriti ECU i na posebne konektore na samoj štampanoj ploči priključiti jedinstven interface koji se koristi za pisanje i citanje podataka iz takvog ECU.

Šta se dešava sa potrošnjom? U većini slučajeva ostaje ista ili čak manja ako se auto umjereno agresivno vozi.Kod visoko forsirane vožnje potrošnja je veća nego prije chip tuninga što je rezultat povećanja snage motora.Potrošnja se maksimalno može povećati u postotcima shodno dobitku snage pri ekstremnom režimu vožnje.Kod svakodnevne vožnje nema promjena potrošnje.

Šteti li chip tuning motoru? Sama fabrika je ostavila prostora da se snaga može po potrebi povećati remapiranjem ECUa.Većina fabrika u svojoj ponudi motora ima potpuno iste motore kod kojih je jedino razlika u sadržaju chipa u ECU.Tako se tržistu nudi veći broj motora koji se razlikuju u snazi,a razlika je dobijena fabričkim chip tuningom.Sto se tiče atmosferskih motora kod njih chip tuning može samo da poveća vijek trajanja motora jer obogaćuje smijesu i time smanjuje EGT odnosno temparaturu na izduvu. Efekat chip tuninga na ovakvim motorima je više nego pozitivan.Kod turbo motora stvar je malo komplikovanija.ECU kod njih kontroliše i pritisak turbine tako da se tuningom osim goriva moze povećati i količina vazduha,samim tim je i razlika u dobitku na snazi veća u odnosu na obične motore.Pretjeranim povećavanjem pritiska turbine može doći do mehaničkog uništenja motora pa je umjerenost najveći prijatelj turbo chip tuninga.Kod ispravnog urađenog remapiranja nema štetnih efekata po motor.

Mogu li poslije chip tuninga da idem na auto dijagnostiku?: Naravno,chip tuning nema veze sa dijagnostikom.Sve ostaje kao i prije prepravke.

Zašto onda fabrika nije izvukla svu moguću snagu iz motora? Ima više razloga.Auto koji fabrika prodaje mora biti testiran na sve moguće geografske i meteorološke uslove,to u stvari znači da fabrici nije bitno hoće li se auto voziti na Tibetu(velika visina) ili na Havajima(nivo mora) ili na Aljasci(niska temp.) ili u Sahari(visoka temp.). On je testiran tako da radi na svim nadmorskim visinama kao i na svim temparaturama vazduha bez obzira na vlažnosti i pritisak.Da bi to postigli oni rade optimizaciju software-a u ECU a ne maximizaciju,tj. uzimaju postotak snage da bi dobili apsolutnu sigurnost u radu motora pod svim uslovima.Još jedan od razloga je ECO norma koja se mora poštovati,kad je motor nov chip tuning ne remeti količinu štetnih materija u izduvnim gasovima,ali kako motor stari(više prelazi) pojavljuju se problemi sa štetnim materijama.Da bi fabrika produžila upotrebljivost u sklopu ECO normi radi opet optimizaciju i time motor duže ostaje u granicama koje su propisane za ECO standard.

Šta je sa garancijom na motor? SM chip tuning kao i sve firme širom svijeta nedaju garanciju na motor.Razlog za to je nemogućnost da se procijeni stanje motora prije chipovanja.Garancija se moze dati uz odgovarajuću doplatu i slanje automobila u poseban servis gdje se mora vršiti procijena samog stanja motora.Ove stvari su neophode da se nebi pravila zloupotreba čip tuninga jer uzmimo pretpostavku da neko hoce da radi čip tuning na motoru koji je na samom "kraju" i plati čip xxx eura, dobije garanciju na motor i poslije toga namjerno isforsira motor i za cijenu čipa dobija generalni popravak motora.Takvu praksu na našim prostorima veoma puno bi praktikovali da se garancija može dati bez dodatne doplate.Pa stoga vam je jasno zašto ovako moramo da radimo. Mi dajemo garanciju na našu djelatnost,tj. chip tuning i svi problemi koji se jave u toj oblasti biće otklonjeni pod uslovom da niko nije dirao ECU osim nas, kao i da nije prošlo više od 3 godine od chip tuninga.

Šta ako dovedem još par drugova da uradimo chip tuning? Postoje razni popusti na osnovnu cijenu za odabrani model automobila.Zavisno od modela varira i popust od 10 do 20 %.Takođe postoji i mogućnost da mi dodjemo u Vaš grad ako okupite dovoljan broj zainteresovanih automobila za čip tuning.

Moj model automobila nije u vašem katalogu,zašto? U katalogu su modeli koji se najčešće chipuju, nemoguće je svaki model i sva auta na tržištu predstaviti.Molimo vas da u tom slučaju kontaktirate nas na naš email.