DPF (FAP) off

DPF (diesel particulate filter) je uređaj na vozilima koji ima za zadatak da smanji nivo štetnih emisija dizelskih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Osnovni princip funkcionisanja DPFa je zadržavanje čađi koja nastaje prilikom rada motora i naknadno izbacivanje pepela (nastaje prilikom regeneracije i spaljivanja čađi) i čađi kada se uslovi za to ispune tj. regeneracija. DPF ne može da uništi pepeo jer jednom sto je već izgorjelo ne može ponovo da gori, tako da je on ustvari "rezervar" za pepeo i čađ koji je skuplja prilikom gradske vožnje i onda na auto putu pokreće regeneraciju i izbacuje je van. DPF ustvari služi da vozilo ne zagađuje grad i naseljena mjesta, nego da izbacuje pepeo i čađ na otvorenim putevima gdje se smatra da je manja naseljenost. Sav pepeo je teško izbaciti regeneracijom tako da se vremenom filter puni pepelom i kad predje kritičnu granicu tada je potrebna intervencija na istom. (zamjena,čišćenje,uklanjanje)

Fabrika ga projektuje da služi od 150 000 do 200 000 km a koliko će trajati isključivo zavisi od uslova vožnje, tako da vozila koja se mnogo voze po gradu često neispunjavaju uslove za regeneraciju (otvorena vožnja preko 3000 rpm) i kod njih će filter mnogo brže da se "zapuši" naspram vozila koja se mnogo voze po auto cestama preko 3000 rpm jer kod njih su uslovi za regeneraciju uvijek prisutni i lako filter moze da se isprazni kad se napuni čađi.

Najčešći simptomi pokvarenog DPFa su:

 • Nemiran rad motora u praznom hodu i povećan ler
 • "Tuplji" zvuk motora u mjestu
 • Pojava sivo-bijelog dima dok motor radi u mjestu
 • Manja snaga motora uz pojavu pretjeranog dima iz auspuha
 • Limitiranje snage motora (safe mod,limp mode)
 • Pojava MIL lamipice (check engine lamp)
 • Veća potrošnja goriva
 • Prestanak regeneracije DPFa
 • Greške vezane za EGT sonde i diferencijalni pritisak
 • Pojava nafte u ulju motora sto dovodi do mehaničkog unistenja motora zbog loše viskoznosti ulja

Ima nekoliko načina kako može da se riješi problem DPFa:

 1. skidanjem i čišćenjem - ako je problem u manjem mehaničkom začepljenu to može da pomogne ali ako je problem elektronske prirode u samim senzorima,čišćenje neće pomoći
 2. polovan DPF- vrijedi pravilo kao i za svaku polovnu stvar,može da traje dugo a može sutradan da se pokvari ponovo
 3. novi DPFsa svim senzorima- to će sigurno riješiti problem ali cijena ove popravke je extremno visoka
 4. odjavljivanje DPFa iz motornog računara i mehaničko vađenje istog - zasigurno, jedino trajno rješenje svih problema koji može DPF da uzrokuje

Ispravnim i kvalitetnim odjavljivanjem DPFa motor će raditi potpuno ispravno bez ikakvih lampica, grešaka i limp modova. Takođe temparatura u izduvu će biti mnogo manja jer neće nista da "guši" motor, samim tim biće i veća snaga motora na iste postavke sa DPFom. Proces regeneracije će biti trajno zaustavljen, tako vozila koja koriste aditive neće morati da spaju isti. Niža temparatura u izduvu će pozitivno da se odrazi na vijek trajanja turbine,izduvne grane,ventila glave... Prilikom tehničkog pregleda neće moći da se primjeti odjavljivanje DPFa i vozilo će moći da prođe sve ECO testove.

Loše strane odjavljivanja DPFa su nesto bučniji motor i moguća blaga pojava dima na naglo stiskanje pedale gasa u pod.(to je obično kod starijih vozila gdje su dizne već dotrajale)

SM chip tuning može da Vam obezbijedi kvalitetno i profesionalno odjavljivanje DPFa na bilo kojoj od naših adresa.

×