Šta je,kako,zašto SM chip tuning

Chip tuning je najbrži, najjednostavniji, najsigurniji i naravno najjeftiniji postupak kojim možete Vašem ljubimcu da podarite još dodatne snage. Zavisno od vrste motora (dizel,benzin,turbo dizel,turbo benzin) varira učinkovitost chip tuninga. Turbo motori (dizeli i benzinci) imaju najveći stepen poboljšanja performansi i on je otprilke 25% dok obični atmosferski motori imaju oko 10%. SM chip tuning kao i svi SM distributeri za programiranje ECU koriste orginalnu visoko profesionalnu opremu kako u EPROM varijanti tako i u OBD, BDM, BENCH ili BOOT postupku. Naše iskustvo je preko 20 godina u ovom poslu i sigurni smo da postupak možemo izvesti kvalitetno i pouzdano.

EPROM varijanta >>> Neki modeli (otprilke do 1998) imaju EPROM memorijsko kolo u svom ECUu. To kolo se fizički mora zamijeniti sa novim (tuniranim) EPROMom što znači da se ECU mora rastaviti i uraditi supstitucija EPROMa.
OBD varijanta
>>> Postupak gdje nema rastavljanja ECUa. Upisivanje se vrši preko kablova koji se prikljucuju na OBD konektor koji posjeduje većina auta od 1998 god. Preko laptopa se podatci upisuju u ECU.
BDM varijanta
>>> To je postupak gdje se mora otvoriti ECU i na posebne konektore na samoj štampanoj ploči priključiti jedinstven interface koji se koristi za pisanje i čitanje podataka iz takvog ECU. BDM varijanta je vezana za generaciju EDC16/MED9 ECUa i danas se gotovo svi ti računari mogu na OBD uraditi tako da se BDM rijetko koristi.
BENCH varijanta >>> ECU mora da se izvadi iz vozila i da se spoji na pinove na stolu, ali ne mora da se otvara i rastavlja, tako da je ovo jako pouzdana i omiljena varijanta za čitanje/pisanje ECUa jer omogućava potupno čitanje/pisanje sadržaja u ECU.
BOOT varijanta
>>> Na nekim vozilima ne može da prodje OBD/BENCH varijanta tako da je jedina opcija BOOT, gdje je potrebno da se ECU izvadi iz vozila, otvori i dovede u boot mode da bi mogao da se čita/piše.

Šteti li chip tuning motoru? Odgovor nije jednostavan jer nije svaki chip tuning isti. Postoje mnogi "hobi" tuneri (jeftini) koji ovu priču komplikuju jer njihove mape obično dovode do mehaničkog oštećenja motora. Te mape koje se plasiraju nisu provjerene i testirane i obično kod njih nije problem deklarisana snaga nego je problem što su parametri jako povećani da bi ispoštovali obećanu snagu. Kod profi mape pritisak turba će biti minimalno povećan za recimo 25% više snage dok kod "jeftinih" tunera taj isti turbo pritisak će biti veći 3,4,5 puta u odnosu na profi mapu. Ista stvar je i sa kvačilom i mjenjačom jer na profi mapi to će biti sve uglađeno i bez naglih naleta snage i momenta dok kod "hobi" tunera to će da bude eruptivno i prežestoko i brzo će da dovede do kvarova na mjenjaču i kvačilu. Odgovor sa početka bi bio da mapa ako je "jeftina",loša,neprovjerena itekako može da smeta i motoru i mjenjaču i nije preporuka da se radi. Kvalitetna mapa ne može da bude jeftina jer je razvoj same mape skup i traje dugo. Prodajom poluproizvoda odnosno jeftinih mapa, "hobi" tuneri koriste Vaše vozilo da se uče na njemu i zato je cijena mape mala. SM chip tuning od početka postojanja se vodi filozofijom da je dobra i kvalitetna mapa ona koja ne dovodi do kvarova motora i problema za vlasnika a ne ona mapa koja je najjača kako gotovo svi drugi rade i čemu teže. Dokaz našeg ispravnog i drugačijeg pristupa je cifra od preko 20 000 remapiranih vozila od kraja 90tih zaključno sa 2022 godinom.

Zašto fabrika nije izvukla svu moguću snagu iz motora? Ima više razloga zašto to ne rade, evo nekih. Oni ostavljaju sebi prostor da mogu isti motor da ponude u različitim varijantama snage a tu razliku upravo dobijaju remapiranjem ECUa odnosno fabričkim chip tuningom. Drugi razlog zašto ne idu na maksimizaciju je zbog lakšeg održavanja motora jer motor koji nije pojačan može da radi ok i ispravno i kad su komponente i senzori na 70-80% stanja naspram novih,ali kod remapiranog motora to mora da bude preko 90% inače neće moći da se uradi tuning. Treći razlog je ekologija, jer motor koji je urađen sa velikim rezervom snage (nema mapu) biće u granicama ekologije duže vrijeme naspram motora koji je pojačan. Mehanički dijelovi motora mogu bar duplo veću snagu da podnesu nego je deklarisana, ono sto ograničava dobitak poslije tuininga na oko 25% su dizne,turbo,dpf,mjenjač....

Šta se dešava sa potrošnjom? U većini slučajeva ostaje ista ili čak manja ako se auto umjereno agresivno vozi. Kod visoko forsirane vožnje potrošnja je veća nego prije chip tuninga što je rezultat povećanja snage motora. Potrošnja se maksimalno može povećati u postotcima shodno dobitku snage pri ekstremnom režimu vožnje. Kod svakodnevne vožnje potrošnja goriva je ista ili čak niza jer je bolja elastičnost i međuubrzanje i manje imate potrebe da jako pritišćete papučicu gasa.

Garancija na motor i mapu? Uslove oko garancije i šta obuhvata možete da pročitate ovde.

Postoji više različitih mapa u SM chip tuningu:

SM optimum >>>  je klasičan chip tuning koji se sastoji samo u remapiranju odnosno, promjeni tvorničkih mapa našim optimalno pojačanim mapama. Kod SM optimuma motor ostaje u granicama ECO normi kao i u granicama potrošnje goriva i sigurnosti za motor i turbo što dalje znači da se može raditi i na motorima koji su prešli mnogo kilometara. SM optimum neuključuje nikakvo posebno održavanje motora koje bi značilo češće servisne intervale ili neka ograničenja prilikom forsirane vožnje. Poslije ovakvog remapa motor je potrebno da održavate kao i prije tuninga i zato je SM optimum naša preporuka za većinu modela...

SM ECO >>> mapa se obično koristi kod teretnih ili dostavnih vozila u kombinaciji sa Vmax limiterom i RPM limiterom te prvenstveno treba da smanji potrošnju goriva. Mapa se pravi na principu većeg obrtnog momenta i bolje podešenosti pedale gasa čime se dobija agilniji motor sa većom elastičnosti koji se "lakše" nosi sa masom vozila na putu i tako može da smanji potrošnju goriva. Kod ove mape pritisak turba se ne mjenja pa je pogodna i za motore sa jako puno pređenih kilometara. Obično da bi se postigao pravi efekat motori treba da budu preko 2000 ccm, takođe efekat je bolji kod stani/kreni uslova gradske vožnje naspram auto ceste.

SM power >>> je namjenjen za one koji hoće više snage iz motora. Za ovakav tuning potrebno je da motor i turbo budu u perfektnom stanju i SM power često nije samo klasičan remap nego uključuje i promjenu nekih mehaničkih dijelova zavisno od modela, kod nekih je to samo sport filter, kod nekih usis i izduv, a ima i modela gdje je potrebno mjenjati i jos ponešto. U katalogu ispod svakoga grafikona mjerenja piše šta je potrebno da se mjenja kod instalacije SM power mape.

SM race i SM race stage 2 >>>  to su custom mape koje se rade na motorima koji imaju mnogo mehaničkih prepravki. Custom mape su jedini način kako može da se podesi motor koji je mnogo modifikovan (turbo,dizne,bregaste,ITB...). Mapiranje se radi na dynu kao i na cesti, sa emulatorima i logerima, širokopojasnim sondama, egt i knock monitorima, uglavnom posao je komplikovan, dugo traje i često vozilo mora da bude više radnih dana u SM chip tuningu (samo u Gradišci mogu da se rade custom mape) da bi se sve završilo.
 

×