DTC off

DTC (diagnostic trouble codes) su kodovi koje ECU (engine control unit) ispisuje kad se javi neki problem. Oni su grupisani u nekoliko kategorija ali im je zajedničko da svaki DTC kod opisuje grešku na sistemu za koju je vezan. Neki DTC kodovi ne mogu da se odjavljuju i njih sistem ne može da ignoriše jer su neophodni da bi motor radio ispravno, ali postoji i mnogo kodova koji mogu da se odjave i koji ne utiču na ispravan rad motora. Kad je motor potpuno ispravan ne treba da postoji ni jedan DTC kod, ako postoji neki manje značajan problem u ECU će se nalaziti DTC kod o problemu ali neće da svijetli MIL (malfunction indicator lamp) lampica niti će da bude safe (limp) moda. Kod ozbiljnijih problema uz DTC kod u ECU javiće se i upaljenja lampica motorne elektronike (MIL) i eventualno safe mod.

Zavisno od problema i DTC koda neke stvari mogu da se riješe odjavljivanjem ciljanog DTC koda i pri tome sva ostala dijagnostika radiće normlano. To neće uticati na rad motora i pri tome može da se uštedi i mnogo skrati vrijeme za popravak i riješavanje problema DTC koda.

Kada imate problem sa DTC om:

  • Nemirniji rad motora u praznom hodu
  • Na displayu obavještenja o greškama na motoru
  • Manja snaga motora
  • Limitiranje snage motora (safe mod,limp mode)
  • Pojava MIL lamipice (check engine lamp)
  • Provjera dijagnostikom će pokazati DTC greške

Kako može da se riješi problem DTC:

  1. Fizičkim traženjem problema i otklanjanjem istog - to može da potraje dugo i pri tome obično je skupo i komplikovano za uraditi ali nekad je jedino ovo opcija jer ne mogu sve greške da se odjave
  2. odjavljivanje DTC iz motornog računara -  trajno rješenje svih problema koji može ta greška da uzrokuje

Ispravnim i kvalitetnim odjavljivanjem DTC greške motor će raditi potpuno ispravno bez ikakvih lampica, grešaka i limp modova. Takođe DPF će nastaviti da radi regeneracije u propisanim intervalima. Prilikom tehničkog pregleda neće moći da se primjeti odjavljivanje DTC i vozilo će proći sve ECO testove.

SM chip tuning može da Vam obezbijedi kvalitetno i profesionalno odjavljivanje DTC grešaka na bilo kojoj od naših adresa.

×