Dyno test

SM chip tuning posjeduje 4WD BPA 4R HP dyno koji predstavlja top model firme BAPRO s.r.l. koja se bavi isključivo razvojem i proizvodnjom dyno uređaja. Ovo je prvi AWD dyno u Bosni i Hercegovini sa Eddy current brake i kao takav garantuje veoma precizno mjerenje uz koje dobijate i sertifikat o tačnosti dyno uređaja, pa stoga naš ispis snage možete da koristite za homologacije i ateste prilikom promjene snage Vašeg vozila. Dyno je u stanju da mjeri snagu do 1300 ks i obrtni moment do 1600 nm uz maksimalne brzine oko 360 km/h. Za tačno i ispravno mjerenje neophodan je i kvalitetan ventilator, mi imamo radijalni ventilator sa 50 000 m³/h protokom i snagom motora od 7 kw što je dovoljno da zadovolji većinu vozila bez obzira na snagu motora.

Prilikom mjerenja dobijate ispis snage i obrtnog momenta po brzini i broju obrtaja motora. Mjerenjem motora prije tuninga možete uvidjeti da li je sve ispravno i da li motor ima fabrički deklarisanu snagu. Nakon urađenog tuninga dyno testom dobijate podatke i izgled krive na osnovu kojih možete da sumirate rezultate.

Bitno je da dyno ima kočnicu (Eddy current brake) jer je to jedini način kako tačno i realno može da se izmjeri snaga motora. Dyno bez kočnice daje lažne rezultate jer akceleracija nije linerana (konstantna) i zato ne može da se tačno mjeri, takođe kod inercijskog dyna (bez kočnice) sav overboost koji motor napravi se računa kao snaga a dyno sa kočnicom to nedozvoljava. Bez kočnice nije moguće vidjeti male oscilacije snage motora jer velika masa rolera dyna i inercija to prikrivaju. Kočenjem motora po zadanim rpm motora može tačno da se podesi paljenje i AFR i to je jako bitno za kvalitetan tuning.

Cijena mjerenja registrovanih 2wd (2 pogonska točka) vozila je od 50 eura a 4wd (svi pogonski točkovi) je od 70 eura.


×